Јутарњи ритуали због којих не можете да смршате

Већ по јутру можемо видети какав дан нас чека, поготово када је реч о исхрани.

Наши јутарњи ритуали одређују хоћемо ли се прејести за ручак или вечеру, али и хоће ли тело чувати калорије „за сваки случај“. Последица неуредне јутарње рутине може бити гомилање килограма, нарочито зими, пише Бригхт Сиде.

Не једете обилан доручак

Научници са Универзитета у Тел Авиву доказали су да је исхрана која укључује обилан доручак и лагану вечеру много ефикаснија кад је реч о одржавању тежине од исхране која се темељи на честим и малим оброцима.

Разлог за то је чињеница да наш метаболизам није једнако брз у различитим периодима. Ако питате научнике, никад не би требало да одбијете калоричан доручак, за разлику од „тешке“ вечере.

Не проводите време на сунцу

Сунчева светлост помаже да сагоримо калорије и бело масно ткиво. Истраживачи са Универзитета Алберта у Едмонтону у Канади спровели су експеримент и доказали да се количина липида смањује кад је изложена сунчевој светлости.

То откриће деломично објашњава зашто се лакше гојимо зими, кад је мање дневне светлости.

Заборављате да попијете чашу воде када се пробудите

Тело одрасле особе састоји се од 55 до 60% воде, тврде научници. Зато је чаша воде након буђења добра идеја, јер ће убрзати метаболизам и смањити ризик од гомилања масти. Осим тога, вода помаже телу да се реши токсина.

Не вежбате ујутру

Осим предности као што су трошење калорија и убрзавање метаболизма, јутарње вежбање може да помогне да смањите апетит.

Истраживање професора Еме Стевенсон Хавијера Гонзалеза показало је да људи који ујутро вежбају током дана мање једу.

Осим тога, вежбање пре првог оброка 20 је посто ефикасније од вежбања током дана.

Слатко једете за ручак или вечеру

Ако не можете одолети слатком, поједите га ујутро. Показало је то раније споменуто истраживање Универзитета из Тел Авива.

Потцењујете значај својих љубимаца

Пас може бити ваша пратња приликом трчања, а уз мачку ће јога или истезање бити забавни. Осим тога, љубимци нас опуштају, па нећемо посегнути за колачићем или чоколадом кад смо напети.

Извор: Б92 / Фотографија: илустрација/пиxабаy