Gojković: Postoji dijalog vlasti i opozicije, zahtevi izneti na jučerašnjem mitingu besmisleni

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da nije tačno da nema dijaloga između vlasti i opozicije i da se mnogo buke diže zbog “35 poslanika koji povremeno neće da učestvuju u delu rada” parlamenta.

“Ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju vladu i većeg dela opozicije koja učestvuje u radu parlamenta. Mnogo buke se diže oko toga što tačno 35 poslanika povremeno neće da učestvuje u delu rada, što niti predstavlja bojkot niti znak da nema dijaloga”, rekla je Gojković za RTS upitana zašto u parlamentu nema dijaloga vlasti i opozicije.

Ona je podsetila i da je pre dva dana pozvala sve poslaničke grupe da u utorak razgovaraju o tome kako poboljšati rad Narodne skupštine, o procedurama koje su, kako kaže, nametnute od poslanika iz bivšeg režima, kao i da razgovaraju o amandmanima, dopunama dnevnog reda i kako da se bolje zastupaju interesi građana. Iako su predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta najavili da neće prisustvovati tom sastanku, predsednica parlamenta je ubeđena da će se tom pozivu odazvati, budući da se i na jučerašnjem protestu u Beogradu govorilo o dijalogu.

Što se tiče zahteva koji su izneti na protestu, među kojima je i da se formira komisija za fer i poštene izbore, Gojković je rekla da su besmisleni.

“Nakon neočekivano malog broja građana na završnom mitingu, izneli su potpuno besmislene zahteve, ali svakako ću ovih dana razgovarati sa predsednikom Republike o svemu”, navela je Gojković.

Upitana da li će takva komisija biti formirana, objasnila je da je ovo predizborna godina, te da se izborni zakoni ne mogu menjati nekoliko meseci pre izbora.

“Ništa se nije menjalo od uslova i zakona koje su doneli političari, juče su te zahteve izneli političari koji su ih i doneli”, rekla je Gojković.

Komentarišući zahtev da se izabere novi sastav REM-a, predsednica parlamenta je podsetila da je REM nezavisno regulatorno telo i da se bira po Zakonu o elektronskim medijima. Istakla je da stranke tu nemaju šta da traže, što se odnosi i na zahtev za promenu rukovodstva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

“Prvi put čujem da političke stranke treba da uređuju način na koji radi neka medijska kuća, pogotovo RTS koja je nacionalna televizijska kuća. Rekla sam da su svi zahtevi na brzinu smišljeni, posle šetnje i debakla u govorima…”, navela je Gojković.

Ona je istakla da protiv vlasti protestuju većinom vanparlamentarne stranke i kritikovala obraćanje lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

“Šokirana sam šta može jedan lider Pokreta slobodnih građana da izrekne na račun građana ove države, ali i na račun pripadnika nacionalnih manjina”, rekla je Gojković.

Ona je navela da vlast ne deli Srbiju, već da na nju gleda kao na “sigurnu kuću za sve građane” i da radi na tome da u Srbiji svakog dana bude bolje.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.