Evo koliko je zapravo vaš zavičaj bio pod Turcima: Zaboravite na često ponavljanu rečenicu o nekakvih 500 godina ropstva

Premda je 1389. godina bila od velikog značaja za srpsku istoriju, te godine nismo pali pod Turke. Jedna od najčešće ponavljanih neistina o istoriji Srba je ona koliko smo tačno bili pod Turcima.

Tvrdnju o tome da smo pod Otomanskim carstvom bili 500 godina teško je razvejati, iako je dovoljno samo znanje matematike iz drugog razreda osnovne škole i istorije iz sedmog.

Premda je 1389. godina bila od velikog značaja za srpsku istoriju, te godine nismo pali pod Turke. U decenijama nakon Kosovske bitke, Srbija je, premda jedno vreme vazal Osmanlija, bila nezavisni entitet, ništa manje nego što je to danas, i pod Turke je pala 1459. godine, osmanskim zauzimanjem Smedereva.

Za sve vreme robovanja Srbi su dizali ustanke, a dali su i najveći doprinos oslobođenju 1718. godine, kada su Austrijanci oslobodili Beograd i današnju Šumadiju i uspostavili Kraljevinu Srbiju sa habsburškim monarhom kao suverenom (Otomani su ponovo osvojili tu teritoriju 1739), ali je onaj koji je de fakto doneo slobodu Moravskoj Srbiji ostao poznat kao „prvi“ 1804. godine (sa kratkotrajnim padom između 1812-1815).

Foto: Wikipedia

Kao i obično, Srbi su megalomani i idu u svaku krajnost, čak i kada sebe treba ocrniti, pa tako pod padom vidimo 1389. godinu, a pod oslobođenjem formalno tursko napuštanje tvrđava 1867. Naravno, različiti krajevi naše zemlje bili su različit broj pod Turcima.

Zapravo, kada govorimo o čuvenih pet vekova, samo su komšije Makedonci bili 518 godina pokoreni. Hrvati između 147 i 193 godina, Bosna i Hercegovina između 179 i 415 godina, i Crna Goran između 217 i 457 godina.

Što se Srbije konkretno tiče, razlika između delova naše zemlje je ogromna, pa su tako Turci na severu vladali „samo“ 163 godine, a na krajnjem jugu, na Kosovu i Metohiji 485 godina. Niš je pod Turcima bio 482 godine, zapadni delovi 289, centralni prosečno 330, a istočni deo zemlje najviše 419 godina.

12 KOMENTARA

 1. Novo HRT-ovo remek delo i svetska senzacija posle Hrvatskih kraljeva(serija o najstarijim kraljevima u ovom delu Evrope) i Republika(film o istoriji Dubrovnika) i U potrazi za Markom Polom(film o životu i putovanjima Marka Pola) i Alka(film o istoriji Sinjske Alke) i Godina Oluje(serija o akciji Oluja 95g) i General(film o Anti Gotovini) evo sada i serije Doba Uskoka( film o hrvatskim ratnicima zbogm kojih su Osmanlije vikale čuvaj nas Bože od Senjke ruke) a u najavi je i serija Predsednik(film o Franji Tuđmanu)…
  The Age of Uskoks, Doba Uskoka, Official Trailer HD-Youtube

 2. Karta je tačna po tome koliko su osvajali Osmanlije ali nije tačna po ropstvu jer dok su Srbi bili robovi Hrvati nisui nikada jer gde god su u katoličku zemlju došli nikada nisu imali mira i Hrvati su imali i poraze ali i velike pobede i celo vreme se borili i oslobađali od Osmanlija sa svojom katoličkom braćom od Šibenika do Sinja i Senja i i Siska i Zagreba i Osijake sa Husarima i Uskocima i Poskocima i Šubićima i Zrinskima i Frankopanima… Za to vreme su Srbi u Bweogrtadu imali muške hareme i 217džamnija a Skupština je sada na temeljima najveće Batal džamije….

 3. Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje iz pogana u hrišćane u 7-8veku.
  Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom(na tabli HOS-a, spomenik braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru).
  Kraljevina Hrvatska prva u ovom delu Evrope i među Slovenskim narodima još 920g.
  Širi se na celu Srbiju kad kralj Tomislav čisti osvajače Bugare 928g.
  Raskol Crkve, otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja 1054g!
  Ubistvo poslednjeg Hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g.
  Raspad KH i zajedništvo sa Mađarima Pakta Konventa 1102g.
  Sv. Sava huška i obrće Srbe od braće prema Vizantiji pa Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog 1217g.
  Sava je uspeo pa se stvara i priznaje SPC od strane Vizantije 1219g a on umire 1236g.
  Nagrada od Vizantije je Carstvo 1345g traje do smrti Uroša 1371g.
  SPC za spas Vizantije, huška Srbe u borbu na Kosovom polju 1389g!
  Poraz Vizantije(njeno zlo ostaje u SPC) i pad Carigrada 1453g!
  Posle pada Osmanskog carstva, SPC i Crna ruka sa Gavrilom, pokreću najveće zlo u istoriji WW1 i uništenje katoličke Austrougarske 1914g!
  Osvete katolika Srbima u WW2 sa Jezuitima i Ustašama u Jasenovcu i logorima 1941g!
  SPC sa četnicima i vojvodama, pokreće rat i velikosrpski genocid 1991g!
  E sada je opet Vatikan na redu…
  Svetski moćnici su nekako morali da podele Slovenski narod, koji je najveći na ovoj planeti a to im je bilo najlakše sa verom i verskim ratom, posebno kod Južnih slovena a za to vreme, muslimani se šire?

  • Za sve je kriv, onaj vizantijski sluga i prvi huškač sv. Sava, koji je kad se Crkva cepala, obmanjivao Srbe, da izdaju, svoju braću katolike i Hrvate i Severne Slovene i Papu i prodaju veru za večeru i obrnu se prema Vizantiji i ropstvu. Nikada, neću zaboraviti, kad je onaj, prokleti Patrijarh Pavle, koji je 91g naređivao, satanističkim popovima po RH i BiH da ispiru mozak Srbima i huškaju ih, na rat i genocid i šalju, prema Nebeskoj srbiji pa reče on isprerd hrama sv. Save za srpsku TV kako je sveti Sava, bio taj, koji je u vreme, kad se Crkva delila, vodio Srbe “na pravi put” i zato je on sada, “temelj SPC”. Tako je i on priznao, kakvo je zlo, bio taj Sava. A šta svi, jako dobro znamo? Nema na Balkanu, niti jedne katoličke crkve, da je nadvladana, ni napuštena, ni da propada, ni da se po njoj urinira, ko po srpskim, pravoslavnim crkvama a ona Aja Sofija, iz koje je Vizantija, trebala da upravlja sa celom Crkvom je na vreme, ispravljena sa minaretima iz tog, vizantijskog i satanističkog krivoslavnog zla a ovo ostalo, polako, ostaje sve više pusto i propada, samo od sebe i srpske bolesne mitomanije i trovanja iz te SPC. A jasno je da mira, očito neće biti, sve dok opet ne dođu Turci, da isprave i taj hram sv. Save, onako sa minaretima pa će posle narod, imati neke šanse za mir?

 4. Karta turskih osvajanja(Jugoslavije) i brojke koliko dugo je koji deo bio u ropstvu:
  https://www.kurir.rs/data/images/2018/03/20/23/1437775_0603_ff.jpg?ver=1521589023
  Karta gena Evrope pokazuje da su Hrvati-Južni sloveni(plavo) i to najviše u Evropi:
  https://xdn.tf.rs/2016/02/20/Mapa-karta.jpg
  Karta prezimena Evope pokazuje da Sloveni imaju hrvatska prezimena(Horwath):
  https://www.kurir.rs/data/images/2016/03/17/15/866041_mapa-2_ls.jpg
  Svaka karta Austrougarske pokazuje Hrvatsku do Zemuna:
  https://hr.maps-hungary.com/austro-ugarske-kartica-1900
  Karta svih 70 koncentracionih logora u Jugoslaviji tokom WW2:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Fascist_concentration_camps_in_yugoslavia-sr.png
  Brojke od Međunarodne komisije koja je brojala žrtve a koje može da vidi ceo svet:
  http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6711
  Jasenovac je zvanično bio radni logor i sabirni centar šta dokazuje slika ulaza u logor:
  croative.net/wp-content/uploads/2017/07/jasenovac-658×558.jpg
  Srbija je prva država i Beograd prvi grad u Evropi “judenfraj” čisti od Jevreja:
  https://croative.net/prisjetimo-se-kolovoz-1942-srbija-judenfrei/
  Poznata imaena 13srpskih generala u NDH:
  http://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/nepoznato-o-poznatom-u-pavelicevoj-vojsci-bilo-je-cak-13-generala-srba/
  Karta minskih polja 90ih u RH koja ocrtavaju granicu Velike srbije:
  https://i2.wp.com/welcome.cms.hr/wp-content/uploads/2015/10/Minska-polja_Hrvatska.jpg

 5. Na onoj tabli pobedničkog HOS-a je tako veliki krst koji nekome može da izbije oko koliki je čoveče i NIKO o njemu neće da piše a kukaju i kmeče za ovo dole sitno jedva da se vidi ZDS ali nismo u 91g evo sve se lako nađe: Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom:
  zadarski.slobodnadalmacija.hr/Archive/1572/2016/07/10/1_krstionica_viseslav2-280616.jpg
  A danas je taj krst na tabli HOS-a sa pokličem Za dom, spremni:
  http://www.portalnovosti.com/img/media/image/w407vkkw3mf44h3mrbcsckx3kms.jpg
  Krst sa Hrvatskim pleterom je i na grobu Anti Paveliću:
  http://www.novosti.rs/upload/images/2018b//07/26n/z-ante.jpg
  I na spomeniku hrvatskim braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru:
  http://www.mcdrvu.hr/wp-content/uploads/2017/01/sredisnji-kriz-01.jpg
  Hrvatska Krstionica ima pleter i reljef kralja Zvonimira iz 11veka u katedrali u Splitu:
  http://www.putovnica.net/images/full/113052-split-krstionica-sv-ivana-krstitelja.jpg
  Znate li da je beogradska Skupština, izgrađena na temeljima Batal džamije, koja je bila velika kao i Aja Sofija u Istanbulu to je dokaz koje su vere bili Beograđani?
  Telegraf.rs OVO NISTE ZNALI: Na mestu Narodne skupštine nekad je bila džamija! Ovo je priča o njoj.
  Beograd i okolica su do WW1 imale preko 200đžamija a posle rata su sve muslimane na silu popravoslavili ili ubili ili proterali u Albaniju i Kosovo pa se eto polako vraćaju: Sandzakpress.net Gdje su 217 džamija u Beogradu?
  dialogos.ba/2016/08/23/historijat-217-srusenih-beogradskih-dzamija/
  Inače prvu džamiju u Zagrebu je napravio verovali ili ne baš poglavnik Ante Pavelić(41g u NDH) jer su Bošnjaci kako se zna “cveće hrvatskog naroda” a ona je sada muzej a sadašnja džamija u Zagrebu je napravljena tek 1987g.

 6. Novo HRT-ovo remek delo i svetska senzacija posle Hrvatskih kraljeva(serija o najstarijim kraljevima u ovom delu Evrope) i Republika(film o istoriji Dubrovnika) i U potrazi za Markom Polom(film o životu i putovanjima Marka Pola) i Alka(film o istoriji Sinjske Alke) i Godina Oluje(serija o akciji Oluja 95g) i General(film o Anti Gotovini) evo sada i serije Doba Uskoka( film o hrvatskim ratnicima zbogm kojih su Osmanlije vikale čuvaj nas Bože od Senjke ruke) a u najavi je i serija Predsednik(film o Franji Tuđmanu)…
  The Age of Uskoks, Doba Uskoka, Official Trailer HD-Youtube

 7. Pitate li se nekada šta bi bilo i kako bi bilo da se nije desio raskol crkve u 11veku?
  Odvojili ste se od braće u 11veku posebno u 13veku(1219g) kad je Vizantija priznala SPC pa su vas zato muslimani pregazili i porobili i 500g držali u ropstvo za kaznu od Boga i vas i SVE pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a Vizantiju su i izbrisali sa lica zemlje koliko je bila pravoslavna i eto još se niste opametili pa posle tog ropstva se dizali sa lažima i mitovima i satanističkom SPC i huškanjima na rat i zlo pa vam sada opet dolaze muslimani eto ode Kosovo i Preševačka doline i Sandžak pa će polako cela Srbija ma još od 11veka ste preodređeni da budete muslimanske sluge i robovi.
  A hrvatima katolicima treba samo da se divite jer nisu odbacila Boga i Gospu i Papu od 7veka i zato ih se tako male i katoličke 1000g pokušava svim silama izbristati ali eto odbacili su oni i muslimane i vas? Pa eto namesto genocidne i mitomanske pravo(krivo)slavne Velike Srbije će Evropa dobiti muslimansku Veliku Albaniju bez ispaljenog metka uz Božju/Alahovu pomoć a šta tu reći nego fala ti Bože pravde?
  Srbi su jedini narod na svetu koji ima sveca i toliki hram svetog Save zato jer ih je on odvajao od rimskog Pape u vreme kad se Crkva cepala a eto hrvati imaju sveca Stepinca koji je i život dao i postao mučenik i blaženik samo da to NE URADI i.

 8. Cela srpska istorija je laž! Svi smo mi Hrvati! Jasna je to poruka kralja Aleksandra?
  Najmiliji srpski kralj Aleksandar ostavi svom narodu kip Majka Hrvata sa kojim im jasno kaže ko su i šta su i napravi mu pedestal kakav nema niti jedan kip na svetu ko neko svetište pa nije ni čudo da je brzo posle toga ubijen u Marseju… Ništa tu nije čudno kad je Evropska analiza gena pokazala da su 30-35% Srba u Srbiji braća i iste krvi i gena sa 65-70% Hrvata u Hrvatskoj koji taj južnoslovenski gen imaju u najveći odsto u Evropi. Tako da nam to i jeste svima Majka Hrvata….
  Telegraf.rs Srbi čuvaju “Majku Hrvata” kao zenicu oka svoga: Jedno od nestvarnih dela inspirisano hrvaštvom krije se iza kapija Dvorskog kompleksa (FOTO).
  http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/3033255-srbi-cuvaju-majku-hrvata-kao-zenicu-oka-svoga-jedno-od-nestvarnih-dela-inspirisano-hrvastvom-krije-se-iza-kapija-dvorskog-kompleksa-foto

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.