Ево како да ублажите осећај „тежине“ у ногама

Чим стигне топло време већина се на крају дана жали на отечена стопала и глежњеве, као и на осећај тежине у ногама. Као последица скупљања отпадних течности у ткивима отеченост се јавља и у пределу бокова и бедара. До таложења сувишне течности долази због лоше циркулације, хормонских промена и нездравог начина живота.

Да бисмо се нежељене течности ослободили неопходно је повећати унос воде током дана на око два литра, променити навике у исхрани и вежбати најмање 15 минута.

Кроз исхрану треба узимати што више воћа и поврћа. Од поврћа, пре свега бели и црни лук, празилук и целер. Ове намирнице садрже елементе који својим деловањем снижавају крвни притисак и штите srcе и крвне судове, смањују ниво лошег, а повећавају ниво доброг холестерола.

Са друге стране, тиквице, ротквице, парадајз, першунов лист и салате обилују водом, па представљају најбоље природне диуретике.

Избацивање сувишне течности може да се побољша и узимањем чајева. Ако је отеченост пролазног карактера чајеви се узимају само током критичног периода. Ако је реч о трајном проблему, узимају се у циклусима. Један циклус траје месец дана, а онда се прави пауза од 40 дана, па се поступак понавља са новим циклусом.

Да би се избегла отеченост, исхрана треба да буде сиромашна сољу, шећером и мастима, а богата свежим неконзервисаним намирницама. Пре свега треба избегавати храну богату натријумом, као што су сувомеснати и конзервисани производи, али и коцке за супу.