Energetski efikasan dom za stare

Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Sa nedavno održana dva okrugla stola na temu – „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”, kao i „Primeri dobore prakse” okončana je realizacija projekta na temu Primena obnovljivih izvora energije u Bačkoj Palanci.

Reč je o izradi Akcionog plana za podsticanje povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji ove opštine. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Domaćini su, između ostalog, rekli da realizacija projekta predstavlja podsticaj ukupnom privrednom i društvenom razvoju opštine. Kao dobri počeci su rezultati u primeni obnovljivih izvora energije u vidu korišćenja biljnih ostataka u kogenerativnim postrojenjima za proizvodnju električne i toplotne energije, primena toplih pumpi u industriji, te korišćenje solarnih sistema u proizvodnji električne energije i dobijanju tople vode.

Stručnjaci su ocenili da biogasno postrojenje ovdašnjeg AD „Budućnost” predstavlja dobar primer, a realizovane mere unapređenja energetske efikasnosti Gerentološkog centra u Bačkoj Palanci uvele su taj objekat u kategoriju energetski efikasnih. To je možda jedini objekat javne namene na teritoriji bačkopalanačke opštine u toj kategoriji. Baš jedan od ciljeva ovog projekta bio je da snimi postojeće stanje potrošnje energije i davanje procena i predloga projekata u cilju realizacije strategije održivog razvoja lokalne samouprave 2014-2020. godine i izrada akcionog plana kako bi se podstaklo korišćenje obnovljivih izvora energije.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.