Доживотни затвор немогуће увести за неколико недеља

Foto: Pixabay

Радна група Министарства правде која, према речима председника Србије Александра Вучића, има мање од месец дана да изради нацрт измена и допуна Кривичног законика, још увек се није састала, незванично сазнаје Данас из правосудних кругова.

Из тога проистиче да радна група која је, према информацијама Министарства правде, формирана 31. децембра, има око две или три недеље да заврши нацрт измена које је Вучић 12. јануара окарактерисао као реформу кривичног законодавства.

Извор Данаса који је имао прилике да раније учествује у различитим радним групама које су писале нацрте закона и измена и допуна закона каже да је немогуће да се измене закона напишу за неколико недеља.

„Измене тих размера пишу се барем годину дана. Најаве да би то требало да буде завршено следећег месеца ми звуче веома нереално“, каже за Данас извор који је инсистирао на анонимности.

Председник је 12. јануара на конференцији за медије, након седнице Савета за националну безбедност, најавио реформу кривичног законодавства. Између осталог, Вучић је најавио драконско повећање кривичних санкција за дела са елементима насиља. Он је прецизирао да ће казне за злочине распона од породичног насиља, до силовања и убиства, бити повећане за 35 до 50 одсто. Председник је чак и детаљније говорио о предстојећим изменама, наводећи да ће казна за силовање бити од пет до 15 година, за насиље у породици изнад годину дана, а за убиство од 10 до 20 година.

Поред ове мере, Вучић је најавио и увођење казне доживотног затвора, чиме ће бити замењена тренутно најстрожа законска казна у домаћем правном систему од 40 година. Он је најавио и да ће се изменити закон тако да повратници неће моћи да добију казну која је мања од половине максимума који предвиђа закон. Све ове мере, према његовим речима, следећег месеца ће се наћи у Скупштини, а изразио је и наду да ће Влада Србије бити предлагач измена и допуна.

Велики део стручне јавности је најављене мере оценио као казнени популизам, доводећи их у контекст са ванредним парламентарним изборима, о којима се увелико спекулише.

Радном групом председава професор Зоран Стојановић, а међу осталим члановима су представници Врховног касационог суда, Републичког јавног тужилаштва, затим представници струковних удружења и институција, као и представници министарстава унутрашњих послова, здравља и правде, али и Фондације „Тијана Јурић“ и Аутономног женског центра.

Аутор: Данас