Данас је Велики петак (ВИДЕО)

Православни хришћани данас обележавају Велики петак по јулијанском календару, дан када је, по веровању, Исус Христос умро распет на крсту на Голготи.

Велики петак је за хришћане дан велике жалости, а обележава се строгим постом, уздржавањем од весеља и прослава, а према традицији, на овај дан се не раде никакви послови, ни у пољу, ни у кући.

Велики петак је претпоследњи дан Великог ускршњег поста, који траје шест недеља и најважнији је посни период у години. У време поста верници се уздржавају од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Препоручено је да се свим данима током поста храна припрема на води.

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Усксу, на Велики петак фарбају се јаја. Једно од главних правила је да јаја на Велики петак морате офарбати рано ујутру, ако баш не можете тада, онда обавезно до поднева.

Према традицији, прво јаје се фарба у црвено и оставља да буде чуваркућа, све до наредног Ускрса. Јаје треба да буде црвене боје јер црвена боја симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је истовремено и боја васкрсења.

Фарбање јаја на Велики петак спада у најстарије хришћанске обичаје.

На Велики петак се не пије и не служи црвено вино, јер се сматра да оно представља невино проливену крв Исуса Христа. Домаћице кувају поврће, највише младу коприву, коју су јели и стари и млади.

У неким крајевима, људи су ујутру доносили воду са језера, како би се сви укућани умили водом, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела.

Нека места поштују и обичај везивања косе девојчицама под врбом, како би брзо расла.

аутор: нсузиво.рс

видео: Милин Кувар