20 najvažnijih pravila hrono ishrane koji morate da se pridržavate ako želite da smršate

Nijedna dijeta ne može da uspe ukoliko ne poštujete njena pravila, a pogptpvp ona u kojoj vam je dozvoljeno da jedete koliko hoćete

Hrono dijeta je postala toliko popularna da se može već tretirati kao princip ishrane, jednako kao što je i vegetarijanizam i veganizam. Taj princip ishrane ima svoja pravila, a ovih 20 su najvažnija.

Hrono ishrana je pogodna za gubitak neželjenih kilograma, ali njena primena je pre svega namenjena onima koi žele da promene svoj stav prema hrani.

Hrono dijeta nije bazirana na tome šta ćete da jedete, već na tome kada ćete da jedete i kako da iskombinujete namirnice.

Ovakva ishrana ima svojih 20 glavnih pravila i njih se morate držati ako želite da postignete dobre rezultate.

– Dan ne započinjte kafom! Kafa se nikada ne pije pre doručka. Zamenite ovu naviku za topli čaj ili svežu limunadu. Dozvoljeno je da pijete kafu dva puta dnevno., jednu posle doručka, a drugu posle ručka. Strogo je zabranjeno da dodajete mleko, šećer, šlag ili neki aditiv.

– Doručak je najvažniji obrok i morate da ga obavite do 9 časova!

– Treba da prođe 5 sati između obroka, što znači da ako doručkujete u 9h, onda je ručak u 14h, a večera u 19h.

– Nije dozvoljeno ništa jesti između obroka. Unošenje namirnica kada nije vreme za to dovodi do lučanje odrešđenih hormona koji utiču na taloženje masti u organizmu.

Foto: Pixabay

– Šećer je zabranjen! Sve vrste zaslađivača su u stvari zabranjene: beli i smeđi šećer, med, fruktoza i drugo. U restriktivnom periodu nije dozvoljeno da se pojete čak ni uobičajeni dezert, kao ni uobičajene forme slatke hrane, ili napitaka (bezalkoholna pića i sokovi sa šećerom).

– U restriktivnom periodu voće je takođe nedozvoljeno jer sadrži vrstu šećera zvanu fruktoza.

– Mleko i jogurt su, takođe, zabranjeni jer sadrže mlečne šećere – laktozu.

– Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to tri puta nedeljno. Možete da jedete kefir, jogurt, pavlaku i mladi sir. Stari sir, kao i tvrdi su strogo zabranjeno. Zlatno pravilo je da nikada, ali nikada ne kombinujete dva mlečna proizvoda u obroku.

– Alkohol je zabranjen jer sadrži mnogo nepotrebnih kalorija. Dozvoljeno je popiti samo čašu crvenog vina povremeno.

– Belo brašno se ne koristi. Dozvoljeno je samo kukuruzno brašno, ovas, raž, ječam.

– Hleb i pasta od dozvoljenog brašna mogu jedino da se jedu za doručak. Ruča se i večera bez hleba.

– Neophodno je da popijete dve litre vode dnevno. Možete piti limunadu bez šećera i biljni čaj beskonačno. Mineralna voda je odzvoljena, ali najviše dve čaše dnevno. Tečnost se ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka.

– Hranu možete pripremati na masti i puteru. Suncokretovo i drugo rafinisano ulje je zabranjeno. Margarin se takođe ne upotrebljava nikada. Hladno ceđena ulja su dozvoljena, ali nikako na njima ne smete pripremati hranu, odnosno ne smete ih zagrevati. Tako da je pogodno da ih koristite u salati.

– Dozvoljeno je da jedete musli od cewlog zrna žitarica.

– Mesni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak. Najbolje je da birate proizvpode za koje ste sigurni da su napravljeni od mesa, na primer, domaće kobasice i slično.

– Jaja su dozvoljena. Možete pojesti celo jaje za doručak, ali u drugim obrocima koristite samo belance. Jaja nikada nemojte da mešate sa mlečnim proizvodima!

– Meso je čak i poželjno jesti. Najbolje ga je kombinovati sa svežom salatom. Ne smete kombinovati dve vrste mesa u okviru jednog obroka.

– Skrobno povrće je zabranjeno. Izbegavajte pasulj, krompir, grašak, sočivo i pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno i to ga je poželjno jesti sveže.

– Sirće se ne sme koristiti kao začin. Umesto njega svežu salatu možete da zakiselite sa malo limunovog soka. Vegeta i slični začini su izmišljeni da bi sakrili da sadrže zabranjene šećere. Svi drugi začini su dozvoljeni.

– Količina hrane koju jedete za obrok nije ograničena, odnosno možete uneti onoliko hrane koliko vam je potrebno da biste izdržali do sledećeg obroka. Ne biste smeli da preskačete obroke, niti da ih drastično smanjujete. Ne smete biti gladni između obroka, jer vas to može navesti da nešto grickate ili da se zasladite.