U vinogradu Živka Kojića iz Bačke Palanke

GROŽĐE OBEĆAVA DOBAR ROD

Ugledni bačkopalanački domaćin i vinar, Živko Kojić prve čokote u svom vinogradu, zasadio je pre sedam godina. U porodičnom vinogradu Kojićevih, na površini od jednog lanca, nalazi se oko 3300 čokota. Baš kao i svaki drugi uzoran domaćin i gazda Živko je prilikom sadnje vodio računa, da se u vinogradu nađu sorte koje su otporne na klimatske promene u ovom delu Bačke. Upravo iz tog razloga u vinogradu porosdice Kojić, našlo se nakoliko sorti, počev od rizlinga, preko traminca do tamjanike.

Plazma

– Od prvog dana kada smo zasadili vinovu lozu, moj plan je bio da najveći deo roda preradim u vino, a manji u rakiju. Taj plan sam bar do sada uspeo da ostvarim, a nadam se da ću ga i u narednim godinama realizovati.Nakon što sam zasadio vinograd, a potom i proizvodnju vina i rakije, izlagao sam vino na sajmovima. Na sajmove sam izlazio, pre svega sa željom da vidim kako stručljaci ocenjuju kvalitet vina. Na sajamskim manifestacijama održanim u Vršcu i Temerinu izlagao sam vina. U Vršcu sam u veoma jakoj konkurenciji zauzeo četvrto, a u Temerinu, treće mesto. Ova dva plasmana bila su dobar znak, da sam na pravom putu i da treba da nastavim dalje – započeo je svoju vinsku priču Živko Kojić.

U proteklih nekoliko godina, od kako je počeo da gaji vinovu lozu i proizvodi grožđe, iz podruma Vinarije Kojić, na adrese brojnih kupaca otišle su pozamašne količine vina i rakije. Pored toga, od Živka su Bačkopalančani pre svih, kupovali grožđe za dalju preradu.

-Veliki broj onih koji su prethodnih godina od mene kupovali grožđe, već se raspitivao da li će ga za prodaju biti i ove godine. S obzirom, da je grožđe dobro ponelo (kuca u drvo), nadam se da ću izaći u susret njihovim željama i da ću im ponovo na kućne adrese odneti kako vinske tako i rakijske sorte grožđa. Prethodnih godina kupci su od mene nabavljali sortu hamburg za pravljenje vina, a sortu muškat Italija za rakiju. Vremenske prilike tokom protekle zime kada je bilo tek nekoliko dana sa niskim temperaturama, povoljno su uticale na vinovu lozu. Međutim, varljivo proleće tokom koga je temperatura par noći i jutara, bila u minusu, uticale su na izmrzavanje pupoljaka vinove loze. Na svu sreću ovo je kratko trajalo, tako da se vinograd brzo oporavio. Pod uslovom da tokom leta, koje je u toku, ne bude duži period sa ekstremno visokim temperaturama – preko 32 stepena Celzijua, može se očekivati i dobar rod, ali i odličan kvalitet grožđa –napominje Kojić.

Vinograd, odnosno vinova loza traži stalnu brigu, negu i pažnju. Na jedan posao nadovezuje se drugi, na drugi treći, i sve tako redom do berbe. Nakon međurednog kultiviranja vinograda, usledila je rezidba, vezivanje vinove loze, zatim zalamanje, zavlačenje, zatezanje loze i okopavanje čokota. Jedan od najlepših i najdražih poslova svakog vinogradara je berba grožđa koja je poseban doživljaj kako za vlasnika vinograda, tako i za berače. Pod uslovom da sve bude teklo kao što je uobičajeno, berba će početi najverovatnije sredinom septembra meseca. Uz dobru organizaciju posla i angažovanje neophodnog broja radnika, tokom berbe, Živko planira da ovaj obiman posao obavi u najkraćem mogućem roku. Uostalom, tako ga je radio i tokom prethodnih nekoliko godina koje su bile za ponos i zadovoljstvo njega samog, ali i članova njegove porodice.

PIŠE: Mile Đ:Kremenović

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs / Foto: Mile Đ. Kremenović

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.