BAČKA PALANKA: Zabijačke, svinjokolj ili kako ko kaže u bilo kom kraju Vojvodine, odnosno Srbije, po prvi put ove godine obeležene su u ženskoj organizaciji 29. novembra u dvorištu Slovačkog doma u Bačkoj Palanci.

Mirjana Stanišić, Natalija Kavić i Drahoslava Cief ispred nekoliko udruženja organizovale su po prvi put „Bačkopalančke zabijačke“ i to u četvrtak, radni dan, i to sa početkom u 12,00 sati i bilo je ljudi. I ma koliko bilo čudno u podnevnim satima, osim starijih ljudi koji znaju šta je nekada bio 29. novembar, Dan „pokojne Jugoslavije“, skupilo se i mladog sveta koji nije baš znao koji je dan, ali su videli da se nešto pravi, kuva, peče, mezi, pije…

Organizatorke kažu da su prezadovoljne odzivom, obzirom da je radni rad, da se za takmičenje u spravljanju kobasica prijavilo blizu 30-tak ekipa kao i da je atmosfera u dvorištu Slovačkog doma bila pozitivna…

Kotizacija za šest članova ekipe bila je 4.000 dinara, većina je donela svoje mašine za mlevenje mesa i svoje „špecije“ za kobasice (dobili su po 3 kilograma mesa i besplatnu večeru sa pićem), mada je bila i uslužna mašina za mlevenje i top za punjenje kobasica. Dok su mlađi spravljali bačke kobasice, stariji su komentarisali uz dobru rakiju od dunje, kajsije, lozu i po koju jabuku…

U dvorištu su se mešali zvuci muzike Bačke, Srema, Bosne, ali i slovačkih narodnih pesama, jer, 29. novembar ovde, ali i na drugim mestima, nije bio sam praznik bivše države, već i dan kada dobro zaladi i kada se kolju svinje, topi mast, prave čvarci, kobasice, kulen, soli šunka…

U konkurenciji 30-tak ekipa koje su se takmičile u pravljenju kobasice, prvo mesto osvojila je kobasica koja je napravljena na licu mesta, a napravila je ekipa Poljoprivrednog gazdinstva Jovkić iz Bačke Palanke. Stručni žiri je drugo mesto u pravljenju kobasica na licu mesta dodelio ekipi Mesne zajednice „Stari grad“ iz Bačke Palanke, a treće je pripalo ekipi Udruženja građana „Zlatni karaš“ iz Palanke.

Da ovogodišnji 29. novembar bude u ženskom znaku postarala se i Radmila Marković koja je bila glavna kuvarica u kuhinji gde su se spremali kolači, odnosno spremale gomile toplih krofni sa pekmezom koje su, za divno čudo, većini gostiju, išle uz špricer, rakiju, pa i ladno pivo…

Za dve oranije svinjskog paprikaša starala se ovdašnja poznata ugostiteljka Simka, uz podršku supruga, kao i za jednu araniju čvaraka. Organizatorke su ponovile da „Bačkopalanačke zabijačke“ nemaju veze sa bivšim državnim praznikom bivše države već sa navikom ovdašnjeg sveta da zabijačke prave baš na taj datum i zahvalile se ovdašnjoj Industriji limarskih proizvoda „Sebastiajn“ koja je pomogla ovu manifestaciju.

Bilo je ovde i prodavaca mesnih prerađevina iz cele Vojvodine, na primer, iz Kucure, Bačke Palanke i drugih delova Bačke, ali i Srema, prodavala se ljuta i slatka paprika iz obližnjih slovačkih sela, po kojoj su čuvena, bilo je svega, a najviše dobrog raspoloženja i nostalgije prema bivšem prazniku i državi.

Izvor: Dnevnik.rs / Foto: Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.