Put droge kroz Srbiju, glavna lokacija za najveće količine je Kosovo

Srbija ima dobar geostrateški položaj, ali kada je u pitanju trgovina narkoticima ta prednost postaje kobna okolnost zbog koje se heroin na putu na Zapad kod nas duže zadržava i jeftino prodaje.

Pre samo nekoliko dana, ovaj utabani put potvrdila su i dvojica državljana Bugarske, koji su uhapšeni kada su na Batrovcima pokušali da prokrijumčare čak dva kilograma heroina.

Plazma

Poznato je da je najveći proizvođač heroina Avganistan, gde se na preko 100.000 hektara polja uzgaja mak. Ključni sastojak cveta ove biljke je opijum, glavni za pravljenje heroina. Godišnje se u Avganistanu proizvede više od 4.000 tona opijuma, čijom se preradom može dobiti blizu 500 tona heroina. U nešto manjim količinama proizvodi se i u Pakistanu, Iranu, istočnoj Turskoj i zemljama srednje Azije, piše Blic.

Narko-klanovi ciljaju da droga stigne do Nemačke, Austrije i Francuske, uopšteno skandinavske zemlje sa dobrom kupovnom moći. Glavne švercerske rute vode preko Turske, Bugarske, Albanije, zatim preko Kosova kroz Srbiju. Ranija istraživanja su pokazala su zabrinjavajuć broj, a to je da se balkanskom rutom prokrijumčari nekoliko desetina tona heroina. Kada govorimo o našoj zemlji, ona predstavlja samo tranzitnu zemlju u kojoj kriminalci nemaju laboratorije, dok su sedišta u drugim zemljama.

Kao glavni punktovi šverca heroina pominju se Gnjilane i Veliki Trnovac, čvorišta narko-biznisa.

Transport nekoliko kilograma heroina, kao i kokaina veoma je ozbiljan posao, tvrde stručnjaci, a tržište za najozbiljnije kriminalne grupe ne bi trebalo da prelazi količinu od pet do deset kilograma obe droge. Sudeći po hapšenjima srpske policije, dileri su najčešće pali sa jednim do tri kilograma heroina. Razlog je, prema rečima sagovornika beogradskog lista, što u Srbiji nemaju kome da prodaju veće količine.

Kada droga stigne na Kosovo, narko-klanovi je u magacinima, koji su uglavnom smešteni na jugu Kosova, pakuju u manje količine i zatim transportuju kopnenim putem, uglavnom autobusima i kamionima, do evropskih gradova. Dileri često za transport koriste i nezaštićene zelene granice sa susednim zemljama. Prema zvaničnim informacijama koje je objavio Stejt department, kriminalne grupe sa Kosova kontrolišu više od 80 odsto trgovine heroinom u Evropi, a njihov profit meri se u milijardama dolara.

Zajedničke probleme sa Srbijom imaju i okolne zemlje – Hrvatska ima „primamljivu“ jadransku obalu koja otvara mogućnost za pomorsko krijumčarenje, Bugarska preko Crnog mora može odvesti do italijanskih luka, do Rumunije preko Dunava.

Pet najvećih grupa dilera heroina

Kekina grupa (Novobeogradski klan)

Grupa Dejana Stojanovića Keke, vođe novobeogradskog klana osnovanog devedesetih godina, između ostalog bavila se i švercovanjem heroina.

U prilog tome govori činjenica da je jedan od pripadnika klana Nemanja Arsenijević, zvani Mutavi, čije se ime pominje i u „beloj knjizi“ kriminala zajedno sa Kekinim, zajedno sa još pet osoba optužen da je 2009. i 2010. godine trgovao heroinom u Beogradu i Bačkoj Palanci.

Arsenijević je 2016. godine oslobođen optužbi zbog zastarelosti. Uslov da se uđe u Kekin klan bio je da su članovi dosad već izvršili neko ubistvo ili pokušali nekog da ubiju.

Članovi grupe nisu prezali ni od silovanja, razbojništava, iznude, ucena, nasilja, krađa automobila, trgovine drogom. Što su bili brutalniji u zločinu, tako im je rastao ugled u klanu. I sam vođa je sumnjičen za ubistvo Gorana Sibinovića, ali nije bilo dokaza za prijavu, a kamoli optužnicu.

Škrbić vodio sve poslove (Novosadski klan)

Vojislav Škrbić iz Novog Sada slovio je svojevremeno za jednog od glavnih organizatora distribucije heroina u Novom Sadu. Likvidiran je 22. maja 2014. godine u novosadskom restoranu „Gondola“. Za ovo krivično delo policija je uhapsila Miloša Buhu (46) sredinom novembra 2017. godine. Za ovo krivično delo osuđen je i Dušan Buha (28) sa područja Vrbasa, uhapšen u junu 2014. godine.

Dušan Buha je u Škrbića ispalio dva hica, nakon čega je za bratom pobegao iz lokala.

Vojislav Škrbić bio je jedan od čelnih ljudi novosadskog podzemlja, a pre ubistva preživljavao je atentate, od kojih je najpoznatiji onaj iz 2012. godine, kada je ranjen u grudi ispred kluba „Zam“. Na njega je kasnije pucano i u Kaću.

Bio je u dobrim odnosima sa mnogim poznatim ličnostima sa estrade, iz sveta sporta i biznisa. Služio je zatvorsku kaznu od 11 godina zbog naručivanja ubistva, ali i pokušaja ubistva. Slovio je za jednog od glavnih organizatora distribucije heroina u Novom Sadu.

Izvor: 021 / Foto: Shutterstock

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.