Plaćanje preko mobilnih telefona od jeseni i u Srbiji, kartice mogu u istoriju

Narodna banka Srbije uskoro će uvesti instant plaćanje u Srbiji, čime se omogućava plaćanje putem mobilnih uređaja.

To će omogućiti da, na primer, svojim telefonom skenirate QR kod koji vam da prodavac i jednim klikom odobravate transakciju. Istog trenutka novac je na računu prodavca, a kupovina je obavljena, prenosi „Danas“.

Plazma

Ukoliko se desi da poslodavac isplaćuje zarade petkom i to popodne, neretko se dešava da uplata ne bude obrađena pre kraja radnog vremena, zbog čega radnici čekaju ponedeljak da bi novac legao na račun i da bi ga podigli. Umesto toga, već od jeseni to više neće biti moguće. Onog trenutka kada poslodavac uplati novac na račun istog trenutka on će se tamo i naći, bez obzira da li je vikend, državni praznik, pola noći.

Ovakva rešenja bi trebalo da se bi trebalo da budu na raspolaganju građani od oktobra, s obzirom na to da je NBS već donela propise i izdala uputstva bankama kako da budu spremna za instant plaćanje.

Kako objašnjavaju u srpskoj centralnoj banci, instant plaćanje predstavlja trenutno najsavremeniju vrstu plaćanja u svetu kojom će korisnici platnih usluga moći 24 sata svakog dana u godini da izvršavaju platne transakcije, pri čemu su novčana sredstva odobrena na računu primaoca plaćanja u svega nekoliko sekundi od momenta kada je platilac izdao nalog za plaćanje. Recimo, prilikom plaćanja karticom novac na račun primaoca stiže tek nakon nekoliko dana.

„U praksi to znači da će građani biti u prilici da korišćenjem, na primer, svog mobilnog telefona, u bilo koje doba dana, sa bilo kog mesta izvrše prenos novčanih sredstava na račun primaoca. To može biti prenos sredstava između dve osobe, kupovina na internet prodavnici ili u običnoj radnji, plaćanje računa za komunalije ili isplata plata zaposlenima“, dodaju u NBS.

Ovaj sistem je koristan i za prodavce, pre svega jer će im pare leći na račun u roku od nekoliko sekundi pa će lakše moći da planiraju i sopstvena plaćanja prema dobavljačima, piše „Danas“.

Sistem instant plaćanja ne zavisi od kartičnih sistema. To znači da prodavci ne moraju da imaju POS terminal u radnji da bi mogli da prime instant uplatu. Dovoljno je da imaju pametni mobilni telefon ili tablet sa aplikacijom banke. Oni koji već imaju POS terminale moći će preko njih da obavljaju ove transakcije.

Zajedno sa instant plaćanjem NBS radi i na uvođenju QR koda čijim očitavanjem bi se mogli plaćati računi. Recimo, na računu za struju bude odštampan QR kod koji skenirate kamerom mobilnog telefona. Na ovaj način automatski se popunjava nalog za plaćanje u mobilnoj aplikaciji banke i vaše je samo da pogledate da li je sve u redu i pritisnete „OK“. I ovo je moguće uraditi i vikendom ili uveče od kuće, a novac će odmah leći na račun elektrodistribucije. Čekanje u redovima na šalteru i popunjavanje uplatnica slobodno može u istoriju.

Ovo bi mogao biti udarac i za kartičarsku industriju, jer bi troškovi ovih transakcija trebalo da budu daleko manji od obrade transakcija karticama.

Izvor: 021

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.