Opštinskom prihvatilištu za pse u Novoj Gajdobri i dalje zabranjen rad zbog loših uslova (Video)

Opštinskom prihvatilištu za pse u mestu Nova Gajdobra kod Bačke Palanke privremeno je zabranjen rad zbog loših uslova u kom su držane životinje. Tamo se i dalje nalazi 127 pasa, a građani koji su slučaj prijavili inspekciji, sumnjaju da će privremeno zatvaranje i kažnjavanje nadležne u opštini naterati da stanje poprave.

Više od 400 pasa i 15 radnika koji o njima uspešno brinu. Uz to, otvorena vrata za posete. To je slika azila za pse u Novom Sadu. Četrdeset kilometara dalje, u opštini Bačka Palanka, sušta suprotnost.

„Meni je naređeno da ne možete da snimate“, kaže zaposleni.

Pored katanca na kapiji i visoke ograde koja zaklanja pogled, zaposleni u javnom preduzeću bio je odlučan u nameri da ispuni naređenje.

Ovo prihvatilište za pse veterinarski inspektor zatvorio je 31. oktobra na 60 dana i naložio da isprave nedostatke. Učinio je to nakon prijave građanke, koja je u azil slučajno uspela da uđe, jer je kapija ostala otključana.

„Svi su bili onako u grupama po 30 pasa i malih i velikih, i bolesnih i kljakavih i onih koji umiru“, kaže stanovnica Bačke Palanke Milica Janković.

Iz Uprave za veterinu odgovaraju da se uočene nepravilnosti ogledaju prvenstveno u neobučenosti radnika i u nedostatku veterinarskog nadzora i nege. Dodaju da je inspektor podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Javnog preduzeća „Komunalprojekt“ i odgovornog lica, kao i to da su do sada iz istog razloga više puta kažnjavani.

„I čemu svrha tih rešenja ako se ništa nije popravilo u prihvatilištu? To je jedan običan kazamat“, kaže Janković.

U opštini o prihvatilištu za pse ne žele da govore. Upućuju nas na JP „Komunalprojekt“ koje je za njega nadležno, a i tamo nailazimo na ćutanje.

Kamera nije bila dobrodošla ni na ulici, odakle smo želeli da snimimo spoljašnjost zgrade.
„E sad ne može, ja ne dozvoljavam. Evo…“, rekao je radnik obezbeđenja.

Milica je sa direktorkom preduzeća ranije, ipak, razgovarala i od nje dobila dokument koji nam prosleđuje. U pitanju je pismo koje su uputili predsedniku opštine nakon zatvaranja azila, a u kom se žale da se već duže vreme suočavaju sa problemima koji ugrožavaju njegovo funkcionisanje, da od samog osnivanja do danas nije pribavljena saglasnost nadležnih za uslove za boravak pasa i da već duže vreme tamo nema veterinara, što je uzrokovalo loše zdravstveno stanje pasa.

A da je svakodnevno prisustvo veterinara obavezno, kao i drugačiji, otvoreniji pristup, navode u novosadskom prihvatilištu.

„Morate vrata prihvatilišta otvoriti za građane“, kaže direktor JP „Zoohigijena“ Aleksandar Bursać.

U prihvatilištu je nakon zatvaranja ostalo 127 pasa. Za njihovo udomljavanje sada se bore grupe za zaštitu životinja na drutvenim mrežama.

Kompletan video prilog pogledajte OVDE

Autor: N1 / Foto: N1

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.