Najveća povišica medicinskim sestrama, prosveta i vojska nezadovoljni

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija najavilo je da će se plate u javnom sektoru naredne godine isplaćivati uvećane za sedam do 12 odsto.

Najveće povećanje, 12 odsto, obećano je medicinskim i stomatološkim tehničarima sa srednjom i višom školom, pa bi tako oni sa sadašnje plate od 38.226 dinara prešli na 42.810 dinara. Doktori medicine i stomatologije, ali i doktori specijalisti očekuju povećanje od 10 odsto (sa 63.531 dinar na 69.884 dinara, odnosno sa 74.171 dinar na 81.588 dinara). Ostalim zaposlenima u zdravstvu plate će biti korigovane za sedam odsto.

Zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnoj agenciji, obrazovanju i socijalnoj zaštiti plate će biti povećane za 10 odsto. To znači da će policajac koji u proseku sada zarađuje 47.042 dinara od naredne godine dobijati 51.272 dinara. Podoficiri u vojsci koji primaju između 40 i 50 hiljada, sada će dobijati od 43.600 do 54.500 dinara. Prosečna plata nastavnika sada je 52.184 dinara, a posle povećanja iznosiće 56.873 dinara.

Ostali budžetski korisnici mogu da računaju na povišicu od sedam odsto, pišu Novosti.

Sindikati obrazovanja i vojske upozoravaju da to i dalje nije dovoljno, niti je u skladu sa dogovorom. Valentina Ilić, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju kaže da je prosvetnim radnicima obećano povećanje od 14,67 odsto.

„Rekli smo da ćemo da sačekamo polovinu novembra, plan budžeta i da ćemo videti šta se dešava. Sad vidimo da para nema dovoljno. Povećanje jeste, ali je manje. Mi opet ništa ne dobijamo. Opet smo ispod ostalih. Četiri reprezentativna sindikata će se sastati i odlučićemo šta dalje da radimo“, kaže Ilić za Novosti.

Ni u Vojnom sindikatu nisu zadovoljni. Zoran Mijatović iz Sindikata zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije kaže da bi, kada bi se Zakon o vojsci poštovao, oni dobijali veće zarade.

„Moja plata je, sa svim dodacima 45.000 dinara, a sama osnovica je 36.000 dinara. Najviša u podoficirskim činovima ne prelazi 50.000 dinara. I sa ovim povećanjem, ona neće biti na nivou koji predviđa nedavno usvojeni Zakon o vojsci. Po njemu bi osnovica trebalo da iznosi 0,75 odsto prosečne plate u zemlji i da se množi koeficijentom. Po tome bi sada trebalo da primam 56.000 dinara, a u stvari i posle povećanja plata neće dostići 50.000 dinara“, priča Mijatović.

Ekonomisti smatraju da trenutno ima novca za ovakva povećanja, ali da ne bi valjalo da se višak i narednih godina troši najviše na kratkoročno poboljšanje standarda.

Izvor: 021.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.