Foto: Ilustracija

Mnogi roditelji deci govore da ne kopaju nos jer je to ružno. Osim što nije higijenski, roditelji to smatraju i nepristojnim, ali većina misli da je ta navika bezopasna.

Međutim, ispostavilo se da se tako prenosi opasne bakterije pneumokoke koja uzrokuje upalu pluća, upozoravaju naučnici.

Istraživanje objavljeno u časopisu „European Respiratory Journal“, pokazuje da se ta bakterija može preneti i rukama, a ne samo kapljično, odnosno kašljem i kijanjem.

Procenjuje se da su pneumokoke odgovorne za smrt 1,3 miliona dece mlađe od pet godina u svetu.

Iako je možda decu teško odgovoriti od kopanja nosa, naučnici imaju jednostavan savet koji bi mogao sprečiti širenje ove smrtonosne bakterije.

„Možda nije realno da ćete decu u potpunosti sprečiti da kopaju nos, ali važno je voditi brigu o higijeni ruku i redovno čistiti igračke kako bi se smanjila mogućnost prenošenja i rizika od razvoja infekcije kao što je upala pluća“, upozorila je dr Viktorija Konor.

Zato je uvek važno imati u blizini antibakterijski sapun za pranje ruku i vlažne maramice.

Bakterije Streptococcus pneumoniae ili pneumokoke uzrokuju upalu sinusa, bronhija, pluća, uha, a može uzrokovati i meningitis ili trovanje krvi. Reč je o bakteriji koja je veoma rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za decu vrtićkog uzrasta. Ona može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s decom, pogotovo kad je reč o upali pluća.

Autor: Index.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.