Brnabić: Ukidanje Zakona o umanjenju penzija značilo bi manje penzije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi „ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera“, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem – redovno dvogodišnje usklađivanje penzija.

Ona je tako prokomentarisala navode da je Misija MMF sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine. Kako je rekla, već duže vreme se o tome razgovara sa MMF-om, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

Plazma

„Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnj nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, „postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima one nikada nisu umanjene, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i oni kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije“.

„Ne možemo jednostavno da kažemo – taj zakon se ukida, zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati“, rekla je Brnabić.

Kako je objavila Politika, misija MMF-a sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere – odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija. Misija predvođena Džejmsom Rufom poručila je srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.

Izvor: Tanjug / Foto: 021

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.